Doğal Temizlik Yöntemleri

Bebeklerin ve çocukların dişleri nasıl temizlenir?

Her anne ve baba, çocuğunun pırıl pırıl dişlere sahip olmasını ister. Bebeklerin dişleri nasıl temizlenir? Diş temizleme alışkanlığı bir çocuğa nasıl verilir? Bebeklerin hangi aydan sonra dişleri temizlenmeli? Çocuklara diş fırçalamayı sevdirmek için neler yapmak gerekir? gibi bir çok sorunun cevabı ve  faydalı ipuçları için makalemize göz atabilirsiniz.

Bebeğimin dişlerini ne zaman temizlemeye başlamam gerekir?

Dişler çıkmaya başlarken, diş etlerinin çok hassas olduğunu unutmayın, bu yüzden onları gazlı bezle nazikçe silin. Temizlediğinizden emin olun çünkü aslında bu bakım, bölgedeki enfeksiyonları azaltır ve rahatlama sağlar.Bebeğin ilk dişi genellikle alt tarafta çıkar. İkinci diş genellikle iki ila üç hafta sonra, alt kısımda da görülür. Bir çocuğun yaklaşık 20 süt dişi vardır ve dişlenme 3 yaşına kadar tamamlanır.

Ancak, her çocuğun bedeninin benzersiz olduğunu çocuktan çocuğa büyük farklılıklar olduğunu vurgulamak gerekir.

bebeklerin dişleri nasıl temizlenir
bebeklerin dişleri nasıl temizlenir

Çocuklar için diş fırçası seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Nasıl bir diş fırçası seçmeliyiz?

Gazlı bezle bebek ağız ve dişi temizleme

Uzmanların önerdiği şey , ilk diş çıktığı anda bebeğinizin dişlerini günde iki kez fırçalamanızdır . Dişleri temizlemek için ıslak bir gazlı bez kullanabilirsiniz, ancak iki yıldan itibaren diş fırçası kullanımına geçebilirsiniz.

bebeklerin dişleri nasıl temizlenir
bebeklerin dişleri nasıl temizlenir

Silikon parmak diş fırçaları ile diş temizleme
Silikon parmak diş fırçalar ebeveynler arasında giderek daha popüler hale geliyor. Kullanımı son derce kolaydır parmağınıza takın ve fırçanın ucuyla bebeğinizin dişlerini nazikçe temizleyin .

3 yaşından büyük çocuklar için uygun değildir, daha büyük bebeklere daha etkili bir ağız hijyeni için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmanız gerekir.

Ayrıca, parmak silikon diş fırçaları dikkatli bir bakım gerektirir, çünkü bakteri biriktirebilir. Dişin her fırçalanmasından sonra, bu parmak fırça kaynatımalıdır. (örneğin emzik ve biberonla aynı sıklıkta sterilize edilmelidir).

bebeklerin dişleri nasıl temizlenir
bebeklerin dişleri nasıl temizlenir

İyonlu diş fırçası

Tüketicilerin ağız hijyeni için bu yeni ürün hakkındaki yorumları değişkendir. Bazıları iyonlu fırçanın etkili ve güvenli olabileceğini düşünürken, bazılarıda iyonlu bir diş fırçasının tam kapsamlı bir diş temizliğini yapmadığını ve aynı zamanda manyetizmanın bebeğin vücudunda olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda görüşler var . Her yaştan çocuklar için uygun olarak iyonlu diş fırçası bulunuyor.

Klasik bebek diş fırçaları

yapay malzemelerden yapılmış kıllarda sertliğe dikkat etmek önemlidir, çünkü sert kıllar ince mineye zarar vererek dişe zarar verebilir.  Üç veya dört sıra halinde oldukça yumuşak olmalıdır.

Bebekler Diş Macunu Kullanabilir mi?

Diş macunu sadece florür içermemelidir, çünkü çocuk tükürmeyi bilmez ve macunu yutmaya başlar. Fırçalamayı teşvik etmek  pirinç tanesi gibi az miktarda kullanılmalıdır. Florür içermeyen bir macun bulamazsanız, sadece doğru fırçayı kullanın. Aromalı diş macunları ise yutulmasına sebep olur. Yutulan diş macunları istenmeyen sonuçlar meydana getirebilmektedir. Çocuk 3 yaşına kadar tükürmeyi öğrenir, tükürmeyi öğrendikten sonra çocuk florür macunu kullanılabilir.

Çocuğumun dişlerine daha iyi bakmam için başka yollar var mı?

* Özellikle yemeklerin arasında, yatmadan veya geceleri, gazlı ve şekerli içecekler içemesine izin vermeyin. Ayrıca, meyve suları, çaylar ve diğer içeceklerin, çoğu zaman, ortak şekeri sakarozu olarak dişlere zararlı olan diğer şeker, fruktoz veya glikoz türleri de içerdiğini unutmayın.
* İçecekleri 6 aydan itibaren su ve süt dahil bir bardakta sunmayı deneyin .

bebeklerin dişleri nasıl temizlenir
bebeklerin dişleri nasıl temizlenir

Bebeğimi dişçiye ne zaman götürmeliyim?
İlk önce, bebeğinizi kendi diş randevularınıza götürün. Bu şekilde dişiniz yapılırken sizi gördüğünde seslere, kokulara ve ortama alışacaktır. Böylelikle dişçi  korkusu oluşmasına engel olabilirsiniz.

Bebeklerde Diş ipi kullanımı lazım mı?
Dişler arasında temas olduğunda, örneğin ilk iki alt veya üst diş göründüğünde, diş ipi kullanılmaya başlanmalıdır.

Diş fırçası ne zaman değiştirilmelidir?
Bebeğin diş fırçası her 2 ayda bir ya da kılların deforme olduğunda değiştirilmelidir. Bebeklerin diş fırçasının temizliği özel olarak yapılmalıdır. Bebek diş fırçası nasıl temizlenir? yazımızda detaylı şekilde bebek diş fırçası nasıl temizlenir anlattık.

Çocuğum dişlerini fırçalamak istemiyorsa ne yapmalıyım?
Çocuğun dişlerini zevkle temizleyebilmesi için bebeğin yaşına uygun, parlak ve özgün bir tasarıma sahip bir fırça seçmelisiniz. Çocuğunuz dişlerini fırçalamak istemiyorsa, en sevdiğin karakterlerden oluşan bir fırça alabilirisiniz.

Bebek ve Çocuk diş fırçası nereden alınır?
Diş fırçalarını güvendiğiniz makalardan, sap ve fırçada sağlığa zararlı maddelerden yapılmamış olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Notlar:

  • Süt dişlerinin sağlığı, kalıcı dişlerin oluşumunu etkileyecektir.
  • Çürük bakterileri tükürük temasları ile bulaşır, bu nedenle ağızdan öpüşmekten, yiyecekleri üflemekten veya çocukla aynı kaşığı kullanmayın.
Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir