BanyoSağlık

Diş fırçası nasıl temizlenir?

Her gün, dişlerinizi fırçalıyorsunuz fakat diş fırçanızı temizliyor musunu?, Temiz bir diş fırçası ağız ve vücut sağlı için çok önemlidir. İşte diş fırçasını doğru şekilde temizlemek için bazı ipuçları.
Dişler vücudumuzun çok hassas bir parçasıdır. Her yemekten sonra, günde en az üç kez, unutmadan, onları fırçalamamız gerekir: diş ipi, diş macunu ve ağız gargarası.

Diş fırçası, ağız hijyeni ve diş sağlığı için gerekli bir üründür. Sadece diş fırçasının düzenli kullanımıyla, diş kaybına yol açabilecek diş enfeksiyonları ve iltihaplanma riskini azaltabiliriz. Yemek kalıntılarının ağızdan çıkarılmasına ek olarak, bakterilerin çoğalmasını azaltır. Ayrıca diş fırçası dişlerin beyaz kalmasına yardımcı olur ve diş lekelerini önler.  Her üç ayda bir fırçamızı yenilemenin yanı sıra, Diş fırçasının etkisini azaltmadan nasıl temizleyeceğimizi bilmemiz gerçekten çok yararlıdır. Aksi halde, ağız hijyenimize yardım etmek yerine, ağız içinde olan bakterileri daha da ilerletmiş oluruz.

Evde, diş fırçası genellikle banyoda diş fırçası tutucusunda, yada lavabonun üstünde bulunur. Banyo, büyük miktarlarda bakterinin yoğun olduğu bir yer olduğu için, özellikle de tuvalet kapağı açıkken sifona basıldığında, diş fırçaları üzerinde bakteri birikmesine neden olur. Çünkü bakteriler tuvaleten ayrılır ve banyo içerisinde saatlerce dolaşır. Bu nedenle, araştırmalar diş fırçaları üzerinde mantarların ve çeşitli bakteri türlerinin varlığına işaret etmektedir.
Diş fırçaları ayrıca, hepatit B ve C mikroorganizmalarının, griplerin ve diş çürükleri dahil olmak üzere çeşitli diğer hastalıkların doğrudan sebebiyet verebilir. Yani kişisel kullanım için olmalı ve asla ödünç alınmamalıdır. Hatta bazıları gripten sonra diş fırçasını değiştirmek için ideal olacağı söyleniyor, çünkü virüsler 48 saate kadar hayatta kalabilirler.
Hidrojen peroksit? Sirke? Su ve tuz? Diş fırçanızı temizlemek için için bazı ev yapımı ürün ipuçları bulacaksınız.

dis fircasi nasil temizlenir
dis fircasi nasil temizlenir

Diş fırçasının nasıl temizlenir?Diş fırçasının yıkanması ve dezenfekte edilmesi için gereken malzemeler:

Bikarbonat ve limon suyu ile diş fırçanısı temizleme
* Yarım çay kaşığı bikarbonat;
* Birkaç damla limon suyu;
* Bir bardak sıcak su.
Ne yapmalı ? Kullandıktan sonra diş fırçasını soğuk su altında hızlı bir şekilde durulayın. Bikarbonat ve birkaç damla limon eklediğiniz bir bardak ılık suda 15 ila 20 dakika batırın. Ayrıca, haftada en az bir kez diş fırçasını bu solüsyona gece boyunca daldırın.

* ilk önce fırçayı herhangi bir gıda kalıntısı kalmaması için kılları kuvvetle hareket ettirerek bol miktarda soğuk su ile durulayın
* daha sonra bir bardakta bikarbonat ve limon ile bir çözelti hazırlayın;
* Daha sonra, daha sonraki yiyecek kalıntılarını yumuşatmak için, yıkanmış fırçayı, cam bardakta çözelti içinde, yaklaşık 15-20 dakika kadar bekletin
* daha sonra kılları hareket ettirerek bol miktarda soğuk suylada durulayın
* daha sonra fırçayı açık havada, düz bir yüzeye kurumaya bırakın;
diş fırçası mükemmel şekilde dezenfekte edilir … Kullanıma hazır !

Bebeğiniz ve çocuğunuz varsa onların diş fırçası temizliği için bebeklerin diş fırçası nasıl temizlenir yazımıza okuyabilirsiniz.

dis fircasi nasil temizlenir
dis fircasi nasil temizlenir

Sirke ve kabartma tozu ile diş fırçanızı temizleyin

Sirke ve kabartma tozu karışımı diş fırçanızdaki bakterileri yok etmek için mükemmeldir. Hazırlamak için, bir bardağa yarım fincan su , 2 yemek kaşığı beyaz sirke ve 2 yemek kaşığı bikarbonat ekleyin. Malzemeleri iyice karıştırın ve diş fırçanızı bir saat kadar bekletin. Sonra çıkarın, yıkayın ve bir sonraki adıma geçin.

 Oral antiseptik ile temizleyin

Sirke ve kabartma tozu içinde ıslatıldıktan sonra, fırçanızın kokusu oldukça keskin ve rahatsız edici olabilir. Bu nedenle,güzel bir koku hissedene kadar gargara ile yıkayınız.

Diş Fırçası için haftalık temizlik nasıl olmalıdır?
Daha iyi bir temizlik için, haftada en az bir kez , suya ve bikarbonat içine ya da hidrojen peroksit içine daldırıp bütün gece dinlenmeye bırakın. Böylece mikroplar ve bakteriler elimine edilecektir. Tekrar kullanmadan önce, bikarbonat veya hidrojen peroksit kalıntılarını temizlemek için bolca durulayın.

Fırçanızı nasıl seçmelisiniz?

Fırçanızı diş ve diş eti probleminize göre seçtikten sonra dikkat etmeniz ikici husus ise tasarımının sade olması. Fırçanızın tasarımında ne kadar az eğri ve köşeler varsa daha iyidir. Bakterilerin çoğalmasını kolaylaştıracak herhangi bir toz veya boşluk bırakmadan yıkayabilirsiniz.

Diş fırçası nasıl saklanır?

Evde ilk kural koruyucu plastik başlığı kullanmamak gerekir. Diş fırçasını plastik başlıkta muhafaza ederseniz başlığın içinde nem oluşur ve içinde bakterilerin çoğalması daha kolay olacaktır. Tüm banyo diş fırça tutucularının dik durmaları tesadüf değildir. Böylelikle su kıllar üzerinde durmadan iner ve böylece su kalıntısı olduğunda kolayca oluşabilen bakterilerin çoğalmasını önlenir.
Diş fırçaları tuvalete yakın olmamalı,

Diş fırçaları için genel hijyen notları:

1. Diş fırçasını paylaşmayın. Hijyenik değildir ve başka bir kişiden enfeksiyon alma riskini artırır.
2. Diş fırçalarının birbirine temas etmesine izin vermeyin. Temas eden diş fırçası mikropların ve bakterilerin bir diş fırçasından diğerine taşınmasına sebep olur. Aynı sebepten ötürü diş fırçasının kişisel bir eşya olası gerekir ve aynı aileden bile olsa herkesin tek bir diş fırçasını kullanması gerekir.

3. Diş fırçalarını klozet yanında tutmayınız.
4. Kullandıktan sonra daima fırçayı soğuk su su altında durulayınız.
5. Diş fırçası genellikle her 3 ayda bir değiştirilir (çocuklardan daha sık) veya kıllar şekillerini kaybettiğinde değiştirmek gerekir. Bununla birlikte, bu üç ay boyunca, her kullanımdan sonra, dişleriniz ve sağlığınız için tehlikeli olan mikropların oluşmasını önlemek için her zaman temizlemeniz gerektiğini unutmayın.
6. Diş fırçasının temizlenmesi, günlük ağız hijyeni kadar önemlidir.

Önemli not: Diş fırçasının temizlenmesi  göz ardı edilmemelidir! Bağışıklık sistemi azalmış (kemoterapi alan veya organ nakil geçiren hastalar) veya otoimmün hastalıkları olan hastalar özellikle dikkat edilmelidir.
Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir