GenelMutfakÖnemli

Kesme Tahtasını Nasıl Temizleyeceğinizi Biliyormusunuz?

Kesme tahtası, mutfakta sadık bir arkadaştır ve bu nedenle zaman zaman biraz fazladan bir sevgiyi hak eder. Kesme tahtası nasıl en iyi şekilde temizlenir? En iyi nasıl korunur ve kesme tahtası kusursuz kalır ? Hangi malzeme seçilir ? ve en önemli konumuz Kesme tahtanızın üstünde toplanan tüm bakterileri temizleyin!

Kesme tahtası seçimi ?

Kesme tahtaları için en popüler malzemelerden biri ahşaptır . Piyasada farklı tipler vardır.

Kayın kesme tahtaları; Bunlar en yaygın olanlardır. Sudan etkilenebilir ve bozulabilir.

Bambu kesme tahtaları suya iyi dayanır, çözülmez ve çok dayanıklıdır. Ekolojik etkisi olan yenilenebilir bir malzemedir. Bambu kesme tahtaları pürüzsüz olmayabilir kıymıklar olabilir, zımparalamaktan çekinmeyin.

Camdan ekmek kesme tahtası. Yıkamak çok kolaydır, ancak kesim tahtadan farklıdır ve bazı kullanıcılar bunu sevmez. Buna ek olarak, bir cam tahtası, bıçaklarınıza zarar verebilir. Profesyoneller genellikle tavsiye etmiyorlar.

Mermer kesme tahtası daha nadir ve oldukça ağırdır. Camınkiyle aynı avantaj ve dezavantajlara sahiptirler.

Plastik ekmek kesme tahtaları çok saydamdır ve temizlenmesi çok kolaydır; herhangi bir problem olmadan bulaşık makinesinde kullanılabilirler. Yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Ancak, kullanılan plastiğe ve yaşlarına bağlı olarak çeşitli dezavantajları vardır. Plastik kesme tahtalarının, özellikle bıçakların kesilmesiyle yapılan küçük oyuklarda bakterileri sakladığını belirtti. Yıkamaya rağmen, bakteriler elimine edilmez. Ayrıca, küçük plastik parçalar midemizi toplayabilir ve birikebilir.

Kesme tahtalarının temizliği

Cam ve plastik kesme tahtalarını su altında deterjan ile yıkayabilir yada bulaşık makinasında yıkayabilirsiniz.

Kesme tahtasi
Kesme tahtasi

Tahta, ahşap ve bambu Kesme tahtasının temizliği

Sirke

Beyaz sirke çok etkili bir dezenfektandır ve kesme tahtası kullanıldıktan sonra beyaz sirke ile iyice sterilize edilmesi tavsiye edilir. Asetik asit, sirke oluşur, E. coli, Salmonella ve Stfilokoks herhangi bakteri ortadan kaldırır.

Kaya Tuzu veya karbonat

Kaya tuzu veya karbonat ile ovun. Birkaç dakika bekletin. Tuz ya da karbonatla kesme tahtasını silip durulayın.

Limon – Limon özellikle güçlü bir antiseptik değildir, fakat sarımsak, soğan veya baskın bir kokuyu tahtadan nötralize eder. Doğrudan limon veya limon suyu ile ovalanması, tahtaya yapışan hoş olmayan kokuları etkisiz hale getirecektir.

Genel tavsiye

  • Çiğ gıdalar arasında çapraz kirlenme söz konusu olmaması için, iki tahta kullanılmalıdır: biri et, diğeri ise meyve ve sebzeler için.
  • Bakterilerin çoğalmasını önlemek için her kullanımdan sonra kemse tahtanızı yıkayın.
  • Ahşap tahtaları bulaşık makinesine koymayın, su emdikten sonra formları bozulabilir.
Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir