BanyoSağlık

Protez diş nasıl temizlenir?

Diş Protezlerinizi (takma diş )temizlemek doğal dişlerinizin bakımı kadar önemlidir, ancak süreç biraz farklıdır. Diş protezlerinizi evde kendiniz doğal yollardan kolay ve pratik bir şekilde temizleyebilirsiniz. Diş protezlerinizin yıllar geçerken rahat bir şekilde kullanmaya devam etmek için rutin olarak bakım yapmanız gerekir. Diş Protezlerinizi kolayca, güvenli ve hijyenik olarak nasıl temizleneceğini detaylı bir şekilde anlattık.

Takma dişler nasıl çıkarılır(Diş protezleri nasıl çıkarılır) ?

1. Herhangi bir şey yapmadan önce, yanlışlıkla düştüğü taktirde protezlerinizin kırılmasını önlemek için önce lavaboyu ılık suyla doldurun.

2. Ağzınızı gargara veya ılık su ile çalkalayın – mümkünse alkolsüz ağız gargara kullanın.

3. Üst protezleri çıkarmak için başparmağınızı ön dişlerinizin iç tarafına doğru bastırın ve sonra burnunuza doğru ve dışarı doğru itin.

4. Düşen protezi çıkarmak için yavaşça sallanan bir hareketle çekin.

5. Yaralanmayı önlemek için, hiçbir koşulda, protezlerinizi gevşetmeye zorlamak için parmaklarınız (tırnaklarınızın değil) dışında hiçbir nesne kullanmayın.

Diş Protezleri nasıl temizlenir? Takma diş temizliği

Sirkeyle diş protezi temizlemek:
Ev sirkesi hem dezenfekte etmek için hem de özellikle tartarın çıkarılması için etkili olan doğal bir protez temizleyicidir.
Bazı çalışmalarda sirke dezenfeksiyonunun Candida albicans ( oral mantar) için tercih edilen yöntem olduğu sonucuna varmışlardır.
Sirkenin asidik yapısı özellikle tartarın giderilmesinde etkilidir. Sıklıkla kahverengi renklendirmeye sahip bu tortular sıklıkla protez çatlaklarında birikmektedir.
*Nasıl hazırlanır ve kullanılır?
Beyaz sirkeyi ve suyu eşit şekilde karıştırın. Protezleri gece boyunca bu karışım içinde bekletin.

Karbonat ve sirke ile diş protezi temizlemek:
Karbonat ve sirkeyi cam bir kapta birleştirin ve çözelti kabarmaya başlayana kadar karıştırın. Daha sonra tüm gece dişleri çözelti içinde bekletin. Bu, dişlerinizi beyaz ve temiz tutmak için mükemmel bir doğal alternatiftir.

Aloe Vera ile Takma diş temizliği:
Bu jel, mantar büyümesinin önlenmesine dır. Jelleri günde iki kez protezlere uygulayıp birkaç dakika sirke ve yarım suyla ile yıkayarak plakadaki lekeleri giderebilirsiniz.

Bulaşık Deterjanı ile diş protezi temizlemek:
Yanlış bilinenin aksine dişlerinizi bulaşık deterjanı ile temizlemek, muhtemelen en iyi seçimlerden biridir. Aşındırıcı olmayan bulaşık deterjanı muhtemelen herkesin evine mevcuttur.
Küçük bir miktar bulaşık deterjanını suyla karıştırarak diş protezlerinizi rahatlıkla temizleyebilirsiniz.

takma diş temizliği
takma diş temizliği

Gargara ile diş protezi temizlemek:
Ağız gargaraları genellikle hoş bir lezzet ve kokuya sahiptir. Bazı gargaralar antibakteriyeldir.Diş protez temizliği için gayet uygundur fakat bazı gargaralar renkli olduğu için protezin renklendirebilir bu konuda dikkat edilmesi gerekir.

Ultrasonik temizleme cihazı ile Takma diş temizliği:
Ultrasonik bir temizleyici kullanarak protez bakımınızı yapabilirsiniz ayrı yetende fırçalama eklerseniz daha etkili bir temizlik elde etmiş olursunuz. Bu cihazlar fırçalamanın yerini almaz, ancak genel temizliği daha etkili hale getirmeye yardımcı olurlar.

Protez diş temizliğinde fırçalama nasıl olmalıdır?

Her türlü temizleme işlemi protezi fırçalama ile başlamalıdır. Protez yüzeylerinden büyük miktarlardaki kalıntıları (dental plak, artık gıda) çıkarmanın en hızlı ve en etkili yoludur.
Ne tür bir fırça kullanmalısınız?
İstediğiniz herhangi bir fırça türünü kullanabilirsiniz.
Orta derecede yumuşak kıllı fırça bunun için idealdir.
Sert kıllı fırçalar protezinizi çizebilir.
Protez temizliği için özel bir fırça.
Protez fırçaları.
Protez fırçası kullanmak iyi bir seçimdir. Bu tip ürün tipik olarak çift fırça kafası tasarımına sahiptir.
* Bunlardan biri konik bir şekle sahiptir, böylece protezlerin iç (içbükey) yönüne sığabilir. Ve, kısmi takma dişler durumunda rahat temizler.
* Fırçanın diğer tarafı daha geniş, daha geleneksel bir kıl tasarımına sahiptir. Bu, fırçalar dışbükey ve geniş yüzeylerinin temizlenmesi için tasarlanmıştır.
* Kılların sertliği, özellikle protezlerin fırçalanması için tasarlanmıştır.
* Manuel el becerisi bozuk olan kişiler için, bazı protez fırçalarının sap kısımları diğerlerinden daha kalındır buda daha kolay tutmaya ve kavramaya yarar. Diş fırçalarınında temizliğe ihtiyacı vardır. Diş fırçası nasıl temizlenir merak ediyorsanız yazımızı okumalısınız. Diş fırçası nasıl temizlenir?

protez diş nasıl temizlenir
protez diş nasıl temizlenir
Diş Protezlerini fırçalama tekniği/talimatları:

İlk adım olarak, protezleri(Takma diş)soğuk suyla iyice yıkamalısınız. Yıkamak kalıntıları temizleyecektir.
Önemli!- Asla kuru bir protez fırçalamamalı veya kuru bir fırça kullanmamalısınız. Temizliği sadece su olduğunda yapın. Suyle temizlik yapmak yüzey çiziklerinin en aza indirilmesine yardımcı olur.

  1.  Nemlendirilmiş fırçanızla protezinizin her yüzeyini hem içte hem dışta hafifçe fırçalayın. Sert bir şekilde fırçalamaktan ziyade, hafifçe yapmalısınız fırçalamayı.
  2. Tüm protezdeki yapıştırıcı kalıntıları, fırçalama işlemini gerçekleştirmeden önce ya da yaparken çıkarılmalıdır.
  3. Fırçalamayı bitirdikten sonra protezi soğuk su ile iyice yıkayın.
  4.  Genel bir kural olarak, takma dişlerin kurutmamak gerekir. Eğer kurutulursa, uyumları değişebilir. Yani, eğer protez dişlerinizi ağzınıza geri sokmayacaksanız, tamamen suya batırılmalıdır.

Diş Protezi bakımı nasıl olmalı?
Çıkarılabilir kısmi veya tam protezler, onları temiz tutmak, leke bırakmamak ve ellerinden gelenin en iyisini yapmak için uygun bakım gerektirir. İyi bir protez bakımı için:

  • Yedikten sonra takma dişlerini çıkarın ve durulayın.*Gıda kalıntılarını ve diğer takılan parçacıkları temizlemek için protezlerinizin üzerine su dökün. Tezgaha veya lavaboya bir havlu koyarak üzerinden su gezdirirseniz, elinizden kayıp düşersede kırılmasını önlemiş olursunuz.
  • Protezlerinizi(Takma diş)dikkatli kullanın.*Temizlik yaparken plastiği veya klipsleri bükmediğinizden veya bunlara zarar vermediğinizden emin olun.
  • Protezlerinizi çıkardıktan sonra ağzınızı temizleyin.*Dilinizi, yanaklarınızı ve ağzınızın (damak) çatısını temizlemek için gazlı bez veya yumuşak bir diş fırçası üzerinde yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın. Diş etlerinizde kalmış protez yapıştırıcılarını çıkarın.
  • Protezlerinizi en az günde bir kere fırçalayın.*Takma dişlerinizi her gün çıkarın ve temizleyin. Yiyecekleri, plakları ve diğer birikintileri temizlemek için yumuşak kıllı bir fırça ve aşındırıcı olmayan protez temizleyici ile ıslatın ve fırçalayın. Takma diş yapıştırıcı kullanıyorsanız, kalan yapıştırıcıyı çıkarmak için diş etlerine uygun olukları temizleyin. Protez temizleyicileri ağzınızın içinde kullanmayın.
  • Geceleri protezleri ıslatın.Çoğu protez tipinin şeklini korumak için nemli kalması gerekir. Protezleri gece boyunca hafif bir protez ıslatma solüsyonuna veya suya yerleştirin.
  • Özellikle protez-ıslatma solüsyonu kullanıyorsanız, diş protezlerinizi ağzınıza koymadan önce iyice durulayın.*Yutulursa kusma, ağrı veya yanıklara neden olan zararlı kimyasallar içerebilir.
  • Düzenli diş muayenelerinizi planlayın.*Diş hekiminiz, protezlerinizi incelemek ve profesyonelce temizlemek için ne sıklıkla ziyaret etmeniz gerektiğini söylecektir.
  • Gevşek bir formdaysanız dişçinize bakın.*Takma dişleriniz gevşerse, diş hekiminizi hemen görün. Gevşek protezler tahrişe, yaralara ve enfeksiyona neden olabilir.

Diş protezleri için kaçınmanız gereken durumlar:

  • Aşındırıcı temizlik malzemeleri. Çok aşındırıcı olduğundan ve protezlerinize zarar verebileceğinden sert kıllı fırçalardan, güçlü temizleyicilerden ve sert diş macundan kaçının.
  • Beyazlatıcı diş macunları.
  • Beyazlatıcı macunlar olarak adlandırılan diş macunları sıklıkla diş protez dişlerinin rengini değiştirmek için peroksit içerir.
  • Çamaşır suyu içeren ürünler. Ağartma ürünlerini kullanmayın çünkü bunlar protezleri zayıflatabilir ve rengini değiştirebilir. Protezleri metal ataşmanları ile klor içeren solüsyonlara batırmayın çünkü metali lekeleyebilir ve korozyona uğratır.
  • Sıcak su. Protezlerinizi eğebilecek sıcak veya kaynayan sulardan uzak tutun.

Diş protezinden kaynaklı ağızda ağrı yara veya tahriş olduğunda yapılması gerekenler: 

  1. Protez kısmi belirli bir bölgeye çok fazla baskı uygularsa ağzınızda ağrılı noktalar oluşabilir. Boğaz lekeleri küçük bir nokta olarak görülebilir ve diş eti dokularında yayılabilir.
  2.  Eğer bunu yaşarsanız, diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz baskıyı hafifletmek için uygun ayarları yapabilirler.
  3.  Asla protezinizi kendinizi ayarlamaya veya onarmaya çalışmayın. Protezinize kolayca zarar verebilir.

Protezlerinizi (Takma diş )saklamak
Kurumalarını önlemek ve şeklini korumak için uzun süre kullanmamanız halinde takma dişlerinizi bir bardak suya koyun.

Bu basit talimatları izlerseniz, protezlerinizin ağızınıza en rahat uyumunu ve sağlamlığını sağlamış olursunuz.  Takma dişlerin nasıl çıkarılacağı veya nasıl temizleneceği konusunda herhangi bir sorun yaşarsanız, diş hekiminize başvurmaktan çekinmeyin.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir