Mutfak

İşkembe Nasıl Temizlenir

Yeşil işkembe, hayvandan çıkan organdır içinin iyice temizlenmesi gerekir, aksi takdirde ineğin son yemeğinin kokusunu duyabilirsiniz. Genellikle yeşilimsi kahverengi veya gri renktedir. İşkembeyi en doğru nasıl temizlemelisiniz? İşkembe nasıl temizlenir? Ağartılmış işkembe nedir? Merak ediyorsanız yazımızda işkembenin bütün püf noktalarını öğrenebilirsiniz. Temizlenmiş işkembe, yıkanmış  işkembedir fakat ağartılmamıştır. Ağartılmış işkembe, klorin içine batırılmış “en temiz” ve neredeyse saf beyaz renklidir, ancak kokuyu azaltmak birkaç kez soğuk suyla yıkanması gerekir.

işkembe nasıl temizlenir
işkembe nasıl temizlenir

İşkembe, sığır midesinin astarıdır. Böbreklere, karaciğer ve beyine kıyasla, işkembe düşük protein, yağ, demir ve folat içeriğine sahiptir. Üç çeşit sığır işkembesi vardır ve her biri ineğin midesinin farklı bir bölümünden gelir. Piyasada farklı renkte işkembe gördüyseniz, bazılarının neden diğerlerinden daha soluk renkte olduğunu merak etmiş olabilirsiniz. Renk farklılığının hayvanın yaşı veya sağlığı ile ilgisi yoktur. İşkembenin ağartılması ile ilgisi var.

Yeni kesilmiş bir ineğin işkembesi sarımsı (neredeyse kahverengimsi ve bazı durumlarda yeşilimsi renkte ) ve sindirilmemiş besin parçalarına bağlı olabilir. İşkembenin rengi soluk, neredeyse beyaz ise klor çözeltisine batırılmıştır. Bu sürece ağartma denir. Marketlerde satılan çoğu işkembe ağartma işlemine maruz kalır. Ağartılmış veya ağartılmamış işkembe olsun, her iki şekilde de, işkembe pişirilmeden önce iyice durulanmalı ve uygun şekilde temizlenmelidir.

Aşağıda yazdığımız temizleme yöntemini koyun, kuzu, keçi veya geyik gibi diğer işkembeler içinde kullanabilirsiniz.

işkembe nasıl temizlenir
işkembe nasıl temizlenir

İşkembe nasıl temizlenir?

İşkembe, inekler ve koyunlar dahil olmak üzere çeşitli hayvanların midesine atıfta bulunan genel bir terimdir. En yaygın olarak, bir ineğin ikinci midesi olan petek işkembe olarak adlandırılır, ancak birinci ve üçüncü mideler işkembe olarak da adlandırılabilir. Aklınız mı karıştı? İşkembe 3 çeşittir: yeşil, temizlenmiş ve ağartılmış.

İşkembe ne zaman yenir?

Sezonu yok. Her mevsim tüketilebilir.

İşkembenin besin değerleri nedir?

Protein, kalsiyum ve demir içeriği yüksektir.

Ağartılmamış İşkembe Temizleme

İşkembede ki istenmeyen tüm yağları ve işkembe gibi görünmeyen her şeyi kesip atarak başlayın. Daha sonra, işkembe parçasını kaya tuzu ile ovalayın, daha sonra sirke ile durulayın. Görünür tüm kirlilikler gidene kadar bu işlemi tekrarlayın. Ardından işkembe yüzeyinin tamamını keskin bir bıçakla kazıyın. Son olarak, işkembeyi birkaç kez suyla yıkayın.

Ağartılmış işkembe çoğunlukla kumdan ve pislikten arındırılmıştır. Bununla birlikte, ağartıldığı klor miktarını gidermek için suyla birkaç kez durulamalısınız. Aksi takdirde, geride bırakılan klor pis bir koku bırakabilir ve bu lezzetle pişmiş yemeğinize nüfuz eder.

Petek sığır işkembe akan su altında durulayın. 1 saat boyunca bir bardak taze suya batırın durulayın.

işkembe nasıl temizlenir
işkembe nasıl temizlenir

Büyük bir tencereye suyla doldurun, işkembe ekleyin ve kaynatın. Boşaltın ve işkembeyi tekrar durulayın.

Tencereye temiz suyla doldurun ve kaynatın. Isıyı kısın ve işkembe kaynatın.

4 saat ya da işkembe yumuşayana kadar pişirin. Bir kevgir içinde süzün ve işkembe soğumaya bırakın.

İşkembe içindeki kalan yağları kesin ve keskin bir bıçakla kısa şeritler halinde kesin.

İşkembe içindeki kalan yağları kesin ve keskin bir bıçakla kısa şeritler halinde kesin.

İşkembe içindeki kalan yağları kesin ve keskin bir bıçakla kısa şeritler halinde kesin.

İşkembe şeritlerini tekrar tencereye yerleştirin ve seçtiğiniz bir sosla örtün. Ara sıra karıştırarak 45 dakika ile 1 saat arasında pişirin.

işkembe nasıl temizlenir
işkembe nasıl temizlenir

İşkembe nasıl soslanır?

 İhtiyacınız Olan Şeyler
  • işkembe
  • Kevgir
  • Sos, seçiminiz

İşkembeyi boşaltın, soğuk suyla iyice durulayın . Sonra bir tahtaya yapıştırın ve bıçakla, iç derisini çıkarıp aşağı doğru sıyırın ve soğuk suyla temizleyin. üzerine kireç serpin, bir küvete koyun, ılık suyla örtün ve iki veya üç saat beklettikten sonra bir bıçakla kazıyın. Lekelerin tümü kolayca çıkmazsa, üzerine daha fazla kireç serpin ve bir saat daha beklemesine izin verin, sonra tekrar sıyırın ve temizlenene kadar soğuk suyla durulayın. Büyük bir avuç tuzla işkembeyi kaplayacak kadar suya koyun, üç gün  tuzlu suda kalmasını sağlayın, her gün suyu  değiştirin, sonra çıkarın,  parçalar halinde kesin, ayran içine koyun beyazlatmak için birkaç saat. Daha sonra soğuk suyla durulayın ve yumuşayana kadar kaynatın; dört ila on saat arasında sürecektir, çünkü yapılması gereken parmaklarla püre haline getirilebilir. Böylece hazırlandıktan sonra tercih edildiği gibi pişirilebilir. Pişirilen işkembe sosunda 2 gün boyunca buzdolabında bekletilir.

İşkembe nasıl pişirilir?

 

Kaynatma işleminden sonra işkembe kesilmeye hazırdır. Düşündüğünüz yemeğe göre şeklini ve boyutunu ayarlayabilirsiniz. İşkembenin kesilmemiş parçaların pişirilmesinde zarar olmamasına rağmen, kaynatıldıktan sonra kesmek pişirme süresini önemli ölçüde kısaltır. Ayrıca, hassas et çok fazla kullanıma dayanamadığından, çok hassas olduğunda işkembeyi kesmek çok daha zordur.

İşkembe Pişirme Prosedürü:

  1. İşkembe suyunu iyice durulayın ve yapışmış olabilecek yağı çıkarın.
  2. İşkembeyi, örtecek şekilde tencereyi soğuk suyla doldurun. Bir çay kaşığı tuzla birlikte suya biraz Sitrik Asit veya Limon Suyu ekleyin . Birkaç dakika kaynatın, ardından boşaltın ve işkembe çalkalayın.
  3. Tatlı su, asit ve tuz ile yukarıdaki adımı tekrarlayın.
  4. Tencereyi temizleyin. İşkembe kabına geri koyun ve örtmek için taze soğuk su ekleyin. Kaynatmaya devam edin ve yumuşayana kadar kaynatmaya devam edin, ancak özellikle tarifte daha fazla pişirilecekse hala “al dente”olabilir.
  5. İşkembe ne boyutta olursa olsun tarife göre kesin ve şekil verin.

Düzgün bir şekilde temizlendikten sonra, sayısız lezzetli işkembe yemekleri pişirebilirsiniz. İşkembe, dünyanın birçok yerinde yenir. İşkembe, ızgara için mükemmeldir. Doğu Avrupa ve  Latin Amerika mutfağında ise çorbası son derece meşhurdur.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir